from €0
Book Now

Klisura reke Gradac – manastiri Lelic i Celije

Not Rated

Duration

Tour Type

Daily Tour

Group Size

Unlimited

Languages

___

Overview

Reka Gradac

Klisura reke Gradac spada u jednu od najlepših u Srbiji, bistrina vode sa mnogobrojnim izvorima i prelepa priroda koja krasi ovu klisuru čine je pravim biserom valjevskog kraja. Pored lepote prirode ovu turu krase i dva manastira koje ćemo posetiti, a to su manastiri Lelić i Ćelije, poznati po tome što se u njima nalaze mošti dva najveća svetitelja u našem narodu prošloga veka, Svetog vladike Nikolaja Velimirovića (Lelic) i ave Justina Popovića (Celije).

Klisura reke Gradac Valjevo manastir Lelic i manastir Celije autobusom

Imaćemo priliku da čujemo zanimljive priče o životu manastira Lelić i Ćelije i ova dva velika duhovna uzora Srpske pravoslavne crkve. Nakon šetnje pored reke Gradac i uživanja u predivnoj prirodi odmorićemo se u etno domaćinstvu pred reke. Etno domaćinstvo Skok po skok nudi različite specijalitete nacionalne kuhinje od kojih je svakako prvi pastrmka na žaru. Klisura reke Gradac je odličan ambijent u kome ćemo se uz ukusan obrok odmoriti i uživati u netaktutoj prirodi.

 

Srbija Klisura reke Gradac Valjevo manastir Lelic Celije jednodnevni izleti autobusom ok

                                                                                                  Program putovanja – Klisura reke Gradac (Valjevo)

Jednodnevni izlet 23.10.2020. (subota) Polazak na izlet u 8:00 iz Beograda (sa parkinga ispred Muzeja Jugoslavije, Muzej 25. maj – Kuća cveća). Vozimo se autoputem do isključenja za Lajkovac i Valjevo (klisura reke Gradac), gde ćemo napraviti pauzu u etno domaćinstvu Kumova vodenica. Kod ljubaznih domaćina ovog restorana pored kafe, domaće rakije kao i dobrodošlice možete da kupite domaće brašno koje se melje na licu mesta.

manastir Lelic

Nakon kraćeg odmora nastavljamo ka selu i manastiru Lelić koji je zadužbina svetog vladike Nikolaja. Crkva je podignuta i oslikana tridesetih godina prošlog veka. U crkvi manastira Lelic se nalaze mošti vladike Nikolaja koje su iz Amerike u njegovu zadužbinu prenete 1991 god (u Valjevo).  Manastir Lelic postao je mesto hodočašća brojnih vernika od kada su u njega prenešene mošti vladike Nikolaja. Crkva manastira Lelić je u osnovi građena u moravskom stilu stim što se na njoj jasno uočavaju nova arhitektonska rešenja.
Klisura reke Gradac Valjevo manastir Leleic Celije autobusom
Nakon posete ovoj svetinji krenućemo na pešačku turu ka Jakom izvoru reke Gradac. Prvi deo puta vodi kroz selo Lelić da bi nakon kraćeg pešačenja stigli do proplanka odakle počinje klisura reke Gradac. Pešačka tura vodi  do Eko kampa gde ćemo uživati u lepoti prirode i šetnji niz Gradac. Nakon kraće pauze zaputićemo se uzvodno do Jakog izvora koji čini trećinu reke Gradac. Nakon velikog izvora naša šetnja se nastavlja nizvodno do velike livade koja je odlična prilika da se opustite i uživate na debelom zelenom tepihu. Nakon kraćeg odmora krećemo ka etnom domaćinstvu „Skok po skok“.

restoran „Skok po skok“

Nakon opuštajuće šetnje (okvirno pola sata) stižemo do etno domaćinstva gde ćemo napraviti pauzu za ručak. Specijalitet kuće restorana „Skok po skok“ je pastrmka na žaru mada su i ostala jela u ovom restoranu nacionalne kuhinje odličnog ukusa. Imaćete priliku da ručate u predivnom ambijentu sa pogledom na reku Gradac. Nakon pauze u etno domaćinstva krenućemo dalje ka manastiru Ćelije koji se nalazi na svega desetak minuta hoda od reke.

hodocas subasic 4

manastir Celije

Manastir Celije je sagradjen u srednjem veku po predanju za vreme vladavine kralja Dragutina. U manastiru Celije sahranjeno je više srpskih prvaka valjevskog kraja. Nedaleko od manastirske crkve koja je posvećena saboru svetih Arhangela nalazi se grob Birčanin Ilije. On je bio prva žrtva seče knezova koja je prelila kap u čaši i izazvala početak Prvog srpskog ustanka pod voždom Karađorđem.
Srbija Klisura reke Gradac Valjevo manastir Lelic Celije jednodnevni izleti minibus

Nakon obilaksa manastira Celije, krećemo ka našem autobusu do koga nas čeka uspon od 963 stepenika i to je najteži deo ture (500 m). Pored uspona se nalazi više klupa (mi idemo laganim tempom, se bez žurbe), ova staza se ne preporučuje za teže srčane bolesnike. Ostatak ture nije zahtevan i prijatan je i ljudima sa slabijom kondicijom. Povratak autobusom kroz Valjevo i Lajkovc gde se uključujemo na autoput. U večernjim časovima planiran je povratak u Beograd.

U cenu je uračunato:

– prevoz turistički autobusom ili minibusom, video & audio oprema, klima,

– obilasci prema programu,

– pratnja licenciranog turističkog vodiča,

– troškovi organizacije putovanja,

U cenu nije uračunato:

– individualni troškovi koji nisu predviđeni programom.

Napomena:

Minimum prijavljenih putnika za realizaciju ovog aranžmana po ceni od 1300 din je 40. Ukoliko se prijavi manje do 40 putnika cena aranžmana po osobi iznosi 1500 din.  U slučaju da se prijavi nedovoljan broj putnika, agencija zadržava pravo otkaza putovanja (5 dana pre polaska) ili pravo spajanja sa drugom agencijom.

Ukupna dužina trase je oko 10 km. Potrebna oprema: ranac, planinarske cipele ili adekvatana obuća udobna za dužu šetnju po neravnom terenu, voda, hrana iz ranca, odeća prilagođena vremenskim uslovima i presvlaka.

Način plaćanja:

Cena izleta je po osobi. Uplate možete izvršiti na račun agencije (160-6000000017054-06 Banka Intesa) ili u poslovnici Big tours-a, Kralja Milana 8 (u pasažu), Beograd.

Prema Zakonu o turizmu izleti ne podležu garanciji putovanja.

Ovaj program ujedno predstavlja i predugovorno obaveštenje.

Mesto polaska autobusa:

Parking za turističke autobuse ispred Muzeja Jugoslavije, Muzej 25. maj – Kuća cveća.                   Parking se nalazi pored stanice trolejbusa broj 40 i 41.

Mesto polaska autobusa Big tours parking ispred Muzeja Jugoslavije Kuca Cveca
View More

Tour's Location

from €0

You might also like